Članek
Poslanci SDS opozarjajo na domnevno netransparentno financiranje veteranskih organizacij.
Objavljeno May 19, 2017

Ljubljana, 21. aprila - V poslanski skupini SDS se sprašujejo, koliko ministrstvo za obrambo preverja upravičenost podeljenega statusa delovanja v javnem interesu na področju vojnih veteranov, ki je podlaga za sofinanciranje iz državnega proračuna. Poslanci največje opozicijske stranke zato zahtevajo sklic seje parlamentarnega odbora za obrambo.

Poslancem SDS se zastavlja tudi vprašanje o transparentnosti ovrednotenih programov organizacij vojnih veteranov. Pri tem se sklicujejo na nekatera poročanja v medijih o nepravilnostih pri podeljevanju sredstev veteranskim in domoljubnim organizacijam. Kot so navedli v današnjem sporočilu, gre za vprašanje preverjanja podatkov o številu članov društev in zvez, kar je eden od bistvenih kriterijev pri podeljevanju finančnih sredstev.

Zveza Moris je decembra lani poslala na ministrstvo tabelo članstva, kjer je navedenih 9050 članov iz 26 društev v zvezi, a so upoštevali samo članstvo v štirih društvih, ki izpolnjujejo pogoje. A je med temi društvi tudi strelsko društvo Primorski odredi JOD 113 s skoraj 5000 člani, so zapisali v SDS.

V primeru Zveze Moris po oceni poslanske skupine SDS bode v oči tudi najem poslovnih prostorov v WTC. Zveza Moris je namreč leta 2014 od ministrstva za obrambo dobila v brezplačen najem objekt bivšega poveljstva brigade Moris v Kočevski Reki, kjer je tudi njen sedež, so opozorili v SDS.

Glede na medijsko poročanje ministrstvo, ki dodeljuje denar na podlagi števila članov veteranskih društev, nima pravice preveriti, ali so podatki o številu resnični, saj za pridobitev poimenskih seznamov članov nimajo pravne podlage. Pravijo tudi, da so za resničnost podatkov, tudi tistih o članstvu, vedno odgovorni predsedniki posameznih društev ali zvez, so izpostavili v SDS.

Tako se tudi sprašujejo, koliko ministrstvo za obrambo preverja upravičenost podeljenega statusa delovanja v javnem interesu na področju vojnih veteranov. Postavlja se jim tudi vprašanje o transparentnosti ovrednotenih programov, saj nikjer na spletnih straneh ministrstva ni mogoče zaslediti, kakšne programe je ministrstvo priznalo in koliko točk so dobila posamezna društva oz. zveze.

Kot primer so v SDS navedli Zvezo društev Generala Maistra, ki nima nobenega živečega Maistrovega borca - vojnega veterana več, ima pa status zveze, ki deluje v javnem interesu na področju vojnih veteranov in je letos prejela dobrih 80.000 evrov.

Poslanci SDS zato zahtevajo sklic seje odbora DZ za obrambo, predlagajo pa, da odbor sprejme sklepe, s katerimi predlaga ministrstvu, naj dopolni pravilnik o merilih za sofinanciranje dejavnosti društev ali zvez vojnih veteranov, tako da bo lahko preverjalo pravilnost podatkov. Predlagajo tudi, naj ministrstvo revidira vse že podeljene statuse delovanja v javnem interesu na področju vojnih veteranov ter naj omogoči javnost poročila o porabi sredstev društev in zvez v preteklem letu.