Članek

Lojze Peterle

Dan, ko mi je prvič zadišalo po slovenski vojski

Na dan izvolitve Demosove vlade 16. maja 1990 je Jugoslovanska ljudska armada čestitala novi slovenski oblasti z odvzemanjem orožja Teritorialni obrambi.

Objavljeno May 19, 2017
Aprila 1990 je na prvih demokratičnih volitvah zmagala koalicija demokratičnih strank Demos. Izhajajoč iz majniške deklaracije je v vrh svojega političnega programa postavila projekt samostojne in demokratične slovenske države.
Na dan izvolitve Demosove vlade 16. maja 1990 je Jugoslovanska ljudska armada čestitala novi slovenski oblasti z odvzemanjem orožja Teritorialni obrambi.
Dan pozneje so se začele konspirativne priprave na vojaško zavarovanje naše volje po neodvisni državnosti, ki so pozneje dobile »delovni naslov« Vojska republike Slovenije, formalno pokritje pa z Manevrsko strukturo narodne zaščite. Brez teh zgodnjih priprav, zbiranja moštva in orožja 17. decembra 1990, teden dni pred zgodovinskim plebiscitom za slovensko samostojnost, v Kočevski Reki ne bi doživeli prvega postroja brigade MORiS.
Takrat so pred maloštevilnimi politiki in na očeh slovenske in svetovne javnosti stali ljudje, ki so bili pripravljeni kot demokrati in domoljubi storiti vse za svobodo Slovenije in njeno državnost. Takrat mnogi niso vedeli, da se je pod starimi imeni in oblekami zgodila bistvena sprememba. Pred nami je stala dejansko slovenska vojska, zavezana domovinskemu in državotvornemu načelu, ne pa ideološkim ali partijskim interesom.
Tistega mrzlega decembrskega dne v Kočevski Reki nismo bili samo priče predstavitve realne vojaške sile za zavarovanje plebiscita, zgodil se je eden ključnih prelomov s starim redom: slovenska vojska se je s svojo prvo enoto, brigado MORiS, vrnila v službo narodu, v obrambo njegovih
najvišjih vrednot in ciljev. Hvala vsem, ki ste bili pripravljeni žrtvovati vse za svobodno Slovenijo!
Lojze Peterle,
predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade