Članek
Izjava za javnost: KOLIKO JE STARA SLOVENSKA POLICIJA?

Vprašanje nastanka slovenske vojske je bilo pred nedavnim resnicoljubno in verodostjno razčiščeno. Da med nekdanjo Teritorialno obrambo Socialistične republike Slovenije in Slovenske vojske ni kontinuitete in da je Slovenska vojska stara 28 let je ..

Objavljeno Nov 28, 2018

Vprašanje nastanka slovenske vojske je bilo pred nedavnim resnicoljubno in verodostjno razčiščeno. Da med nekdanjo Teritorialno obrambo Socialistične republike Slovenije in Slovenske vojske ni kontinuitete in da je Slovenska vojska stara 28 let je povedal tudi Borut Pahor, predsednik države in vrhovni poveljnik Slovenske vojske. Jasno je, da TO SRS, ki je na dan izvolitve prve demokratično izvoljene slovenske vlade predala svoje orožje jugoslovanski armadi, ni mogla biti in ni bila sila, ki je Slovenijo obranila pred vojno agresijo. V vojni za Slovenijo smo zmagali, ker smo pravočasno razvili obrambno silo.

Slovenska policija je v osnovi toliko stara kot slovenska vojska. Od 17.5.1990 je bila del istih obrambnih priprav in v službi demokratično določenih političnih ciljev nove oblasti, ki so bili decembra istega leta še plebiscitarno potrjeni. Kdaj se je primenovala in kdaj je s kap snela rdeče zvezde, je drugotnega pomena, pomemben je bil njen namen. Diskontinuiteta, prelom, je v tem, da je služila novemu namenu, in ne več enopartijski oblasti.

Slovenska policija, vsi njeni takrat domoljubno in demokratično delujoči člani, so lahko ponosni na svoj edinstveni delež pri osamosvojitvi. Ne vidim pa nobenega smisla v poskusu njenega podrejanja interesom in razlagam, ki jo hočejo potisniti v vlogo, ki je ni odigrala. Policija v starem režimu vsekakor ni čakala v rezervi, da podpre osamosvojitev. Dokaz za to je tudi obnašanje takratnega republiškega sekretarja Tomaža Ertla, ki z novim sekretarjem sploh ni hotel opraviti primopredaje.
Sklicevanje na preprečitev “mitinga resnice” je mitične narave. Zanimivo je, da dejanje železničarjev pod Kmetičevim vodstvom, ki bi dejansko preprečili prihod “mitingašev v Ljubljano, ni deležno take mitične obravnave.
Najbolje bi bilo, če bi s hvaležnim spominom praznovali tisto, kar smo od maja 1990 skupaj storili v dobro demokratične in samostojne Slovenije. Takrat se nismo spraševali, kdo je policaj in kdo vojak, ampak kaj moramo storiti za obrambo domovine in njenih ciljev.


S spoštovanjem, 

Lojze Peterle

Izjava za javnost je priložena tudi v pdf dokumentu