Članek
Društvo MORiS - Aktivnosti ob spreminjanju zgodovinskih dejstev

V teh dneh je Društvo MORiS Kočevska Reka aktivno pristopilo k protestu proti poniglavemu spreminjanju zgodovinskih dejstev ob napovedani proslavi ZVVS, s katero so želeli tisti, ki jim slovenska osamosvojitev nikoli ni bila intimna opcija, degra ...

Objavljeno Nov 08, 2018

Spoštovani člani Društva MORiS!

 

V teh dneh je Društvo MORiS Kočevska Reka aktivno pristopilo k protestu proti poniglavemu spreminjanju zgodovinskih dejstev ob napovedani proslavi ZVVS ("50 letnica ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije" - v priponki), s katero so želeli tisti, ki jim slovenska osamosvojitev nikoli ni bila intimna opcija, degradirati ključne osamosvojitvene dosežke in vodilne osebnosti osamosvojitve. S tem v zvezi je bilo 3. oktobra posredovano javno pismo predsednika Društva MORiS Toneta Krkoviča predsedniku RS in vrhovnemu poveljniku SV Borutu Pahorju (v priponki).

Odločno se je odzval tudi predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade in evropski poslanec Lojze Peterle, ki je v svojem pismu predsedniku Pahorju zapisal, da omenjeno proslavo vidi v nasprotju z resnico o osamosvojitvi, našimi vrednotami in Temeljno ustavno listino (v priponki). V luči približevanja osrednje proslave 50. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije (TO SRS), podsistema JLA, ki je služil totalitarni oblasti komunistične Jugoslavije, se je v organizaciji Društva MORiS in Združenja VSO v ponedeljek, 8. oktobra, odvil posvet z naslovom “28 let Teritorialne obrambe Slovenije, predhodnice Slovenske vojske”, na katerem  so sodelujoči razčistili nekaj zgodovinskih resnic, tudi to, koliko je stara Slovenska vojska

(http://nova24tv.si/slovenija/ politika/jansa-peterle- krkovic-kovsca-granda-in- ostali-govorniki-vso- sporocajo-pahorju-in-zidanu- gre-za-nezaslisano-in- protiustavno-praznovanje-50- obletnice-teritorialne- obrambe/).

 

Da naša prizadevanja in aktivnosti niso bila zaman, je na sami proslavi ZVVS, ki se je odvila včeraj na Gospodarskem razstavišču, potrdil tudi predsednik Pahor, ki je v svojem osrednjem govoru poudaril: ''Slovenska vojska ni neposredna naslednica Teritorialne obrambe, kot je bila ustanovljena pred 50. leti. Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28. leti. Veliko več naših otrok ve, kdo je bil Steve Jobs, ustanovitelj Appla, kot, kdo je bil Jože Pučnik, nestor slovenske države'' (v priponki).

Lep pozdrav,


Služba za odnose z javnostjo

Društvo MORiS Kočevska Reka

Kočevska Reka 9, 1338 Kočevska Reka