Članek

Brez empatije do umrlih za domovino

Zahteva za prepoved javne prireditve »Nosil bom rdečo zvezdo«, na Kongresnem trgu v Ljubljani

Na današnji dan, pred 26 leti, smo pred takratno Skupščino Republike Slovenije, v zanosu domoljubnih čustev, razglasili samostojnost in neodvisnost nove države, Republike Slovenije.

Objavljeno Jun 26, 2017

Ob tem smo trdno verjeli, da za vselej spuščamo zastavo s simbolom komunističnega režima - rdeče zvezde (dvigslovenskezastave) in na svečan način prvič izobešamo novo državno zastavo Republike Slovenije, ki ima namesto rdeče zvezde grb Republike Slovenije. Slovenska zastava in njena simbolika sta tako postala temeljno vseslovensko znamenje v času vojne za samostojno Slovenijo 1990/91 in sta kasneje obeleževala vse naše velike uspehe ob vstopanju samostojne in demokratične države Slovenije v mednarodne povezave. Takrat si še v sanjah nismo predstavljali, da se bo simbol rdeče zvezde, simbol agresorske armade, ki nas je še istega dne vojaško napadla, po 26 letih malikoval na javni prireditvi sredi glavnega mesta Republike Slovenije.

.

Člani Društva MORiS smo bili zgroženi in ogorčeni, ko smo v sredstvih javnega obveščanja zasledili, da Festival Ljubljana, dne 29. 6. 2017, na dan kulminacije spopadov z agresorsko JNA, katere simbol je bila rdeča zvezda, ob 21.00 uri na Kongresnem trgu v Ljubljani organizira javno prireditev - koncert z naslovom »Nosil bom rdečo zvezdo«. V skladu s Statutom Društva MORiS Kočevska Reka, kjer je v 2. členu zapisana ničelna toleranca do vseh totalitarnih simbolov (rdeča zvezda nedvomno to je!), zahtevamo od Upravne enote Ljubljana, da prepove načrtovani koncert - javno prireditev na enakih pravnih osnovah, kot je bil prepovedan koncert Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru, saj se bodo predvajale pesmi z nasilno vsebino, simbolika rdeče zvezde pa žali spomin na vse padle civilne žrtve, teritorialce in policiste, ki so leta 1991 dali svoja življenja za samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo. To je dejanje brez kančka človeške empatije do svojcev in bližnjih padlih v vojni za Slovenijo.

.

Organiziranje koncerta pod simboliko rdeče zvezde je ne samo skrajno žaljivo in provokativno do spomina na padle, temveč tudi nadvse izzivalno in ne nazadnje spodbuja nestrpnost do vseh, ki smo leta 1990 na plebiscitu glasovali za samostojno in demokratično državo Slovenijo. Če bomo dopustili takšne prireditve, bo to dodaten žebelj v krsto bolečega procesa prepotrebne sprave našega naroda. Ob tem ne moremo spregledati, da je pod tem simbolom, med in po drugi svetovni vojni, potekala bratomorna morija, ki je usodno zaznamovala naš narod.

.

Vse veteranske in domoljubne organizacije ter civilno družbo zato pozivamo, da se nam pridružijo v naši zahtevi. Najvišje avtoritete Republike Slovenije - Predsednika Republike, Predsednika Državnega zbora in Predsednika Vlade - pa pozivamo, da v skladu s svojimi pristojnostmi preprečijo to zlonamerno dejanje in provokacijo.

.

BgGen Tone Krkovič

predsednik Društva MORiS Kočevska Reka,

26. 6. 2017

.

Naslovljeno na:

UPRAVNA ENOTA LJUBLJANA, Sektor za upravne notranje zadeve, Tobačna ulica 5, 1000 LJUBLJANA

.

V vednost:

- predsedniku Republike Slovenije

- predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije

- veteranskim in domoljubnim organizacijam

- medijem

.

.

E

BgGen Tone Krkovič??????? https://www.had.si/blog/2016/05/19/tone-krkovic-ni-general-ne-mahat-z-rokami-ko-general-govori/

Dajmo si mir. Utišajmo strahove preteklosti https://youtu.be/dSHJoRbfG4I

Tudi jaz sem zgrožena nad tovrstnimi prireditvami. http://www.publishwall.si/solzemlje/post/302360/ob-prazniku-moje-domovine-oz-moja-mama-bolje-kuha-kot-ti