Članek

Škandalozne izjave aktualne oblasti

SPOROČILO ZA JAVNOST – Izjava Združenja VSO o obsodbi Igorja Bavčarja

Nekateri slovenski politiki in pravosodni organi so v zvezi s sojenjem Igorju Bavčarju, ki je član predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, izrekli nekaj nenavadnih in za normalno demokratično državo škandaloznih izjav.

Objavljeno Jun 21, 2017

Nekateri slovenski politiki in pravosodni organi so v zvezi s sojenjem Igorju Bavčarju, ki je član predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, izrekli nekaj nenavadnih in za normalno demokratično državo škandaloznih izjav. V zvezi z Bavčarjem je sodišče dobilo politične usmeritve, navsezadnje pa pokroviteljske zahvale in pohvale.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je lansko jesen na POP TV od sodišča zahteval pospeške, v nasprotnem primeru pa naj bi “letele glave”. Klemenčič je napovedal, da v primeru Bavčar ne bo prišlo do zastaranja, “če pa že, pa bo moralo veliko ljudi odgovarjati”. Po mnenju generalnega državnega tožilca Draga Škete odločitev Višjega sodišča sporoča, da “smo pred zakonom vsi enaki in da pravna država deluje”.

Sodbo je komentiral tudi predsednik vlade Miro Cerar: “V primeru Bavčar sem vesel, da končno nismo prišli do sramotnega zastaranja,” je dejal Cerar. “Gre za dogodek, ki kaže, da tudi slovensko pravosodje zmore in zna. Vlada že tri leta intenzivno dela, da se izboljša stanje na področju pravne države. Zmanjšujemo sodne zaostanke, okrepili smo tožilske vrste, vedno bolj smo aktivni pri preganjanju koruptivnih dejanj - vedno več je ovadb, vedno več je preiskav.” Cerar je Bavčarju namenil tudi opazko o “velikih lumpih, ki so se izogibali roki pravice, vmes pa morebiti igrali košarko ali križarili na jahtah… Končno enkrat ni prišlo do sramotnega zastaranja, ampak je sodišče vestno in odgovorno opravilo svojo nalogo.”

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve smo ogorčeni zaradi očitnega povezovanja izvršilne in sodne veje oblasti, po drugi strani pa smo zaskrbljeni zaradi dvojnih meril, ki jih je mogoče zaslediti v delu medijev. V nekaterih primerih, ko gre za očitno izogibanje roki pravice in celo zaporu (primer Zoran Janković), so polni razumevanja, pri Igorju Bavčarju pa izražajo privoščljivost, ki je ne moremo razumeti drugače, kot da gre za novo epizodo omalovaževanja slovenske osamosvojitve. Najbolj šokantno v tem primeru pa ostajo dejstvo, da je bil Igor Bavčar obsojen na podlagi ovadbe Zorana Jankovića, zoper katerega množice postopkov stojijo (se skrivajo) v kolesju SLO (krivo) pravosodja! Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Vrednote so se čisto sfižile ob delitvi plena!